ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

PREDSTAVLJAMO: Patrias (Srbija - Smederevo)

PATRIAS (SRBIJA)

Da li ste imali želju da čujete heavy metal muziku na našem jeziku koja ne zvuči kao sentimentalni throwback na osamdesete?
Ne morate tražiti dalje, tu je Patrias, heavy metal bend iz Smedereva, koji uz sve sudeći uz jaku promociju može štošta postići. Deset minuta slušanja Patriasa dalo mi je savršenu predstavu o kvalitetu ovog benda.. Tu su moćni riffovi koji jesu heavy ali isto tako zvuče moderno, u skladu sa današnjim vremenom. Vokal je moguće opisati vrlo lagano, Bruce Dickinson koji pjeva na srpskom jeziku. Poslušajte njihov album ''Put'', i čega vas pravo iznenađenje na sredini albuma, jer koliko god bili heavy, Patrias ima dosta utjecaja, tako da će se svidjeti i sludge fanovima.

Ovaj heavy metal bend osnovan je oktobra 2005. godine, u Smederevu, sa idejom da stvara autorsku muziku. Nekoliko godina grupa je radila čekajući da se oformi postava koja će konačno završiti pjesme i ući u studio na snimanje. To se ostvarilo tek u septembru 2013. godine, kada su, spletom okolnosti, posle trogodišnje pauze u radu benda, zajedno počeli da sviraju gitarista Darije Dejanović - Daki, basista Saša Đorđević - Edi i bubnjar Nenad Đorđević - Šone. Od tada, pjesme su se nizale kao na traci, dijelom od starih ideja, a dijelom od novih koje je doneo Darije. Već 26. oktobra, posle samo četiri probe, bend je prvi put stupio na scenu i odsvirao četiri autorske pesme, instrumentalno, uz odličan prijem ljudi koji su bili na koncertu, što je dalo dodatnu energiju za dalji rad ekipe.

                                                                              


U novembru iste godine, trojka je počela snimanje albuma u studiju „Paradox“ u Smederevu, sa prijateljem, snimateljem i producentom Srđanom Brankovićem, poznatim gitaristom (Alogia, Psychoparadox, Expedition Delta, Lunar Pocket...). Ubrzo, bendu se priključio pevač Nemanja Plazinić - Roki, i postava je kompletirana. Snimanje albuma je završeno u februaru 2014. godine, mastering i omot u aprilu, a album je 20. oktobra na disku objavila švajcarsko/srpska diskografska kuća „Miner records“. Album je dobio simbolično ime „Put“ i sadrži osam pesama, od kojih je jedna instrumental i nosi ime benda. Posle promocije u Smederevu, grupa je počela da predstavlja svoj rad na koncertima širom Srbije, od kojih je većina bila internacionalnog karaktera, sa bendovima iz Italije, Hrvatske, Grčke, Rusije... Istovremeno, rađene su pesme za drugi album, tako da je i on skoro potpuno završen. Patrias na nastupima svira osam novih pesama, a planira da u studio uđe krajem godine, kako bi drugi album bio spreman za objavljivanje do proleća.  

                                                                 


 Inače, ovaj bend svira isključivo svoje pesme, sa tekstovima na srpskom jeziku. Muziku zajednički stvaraju Daki i Edi, koji je i glavni tekstopisac, a aranžmane rade svi zajedno. Patrias smatra da je uspeo da stvori svoj stil, sa teškim, i sporim i brzim rifovima, sa mnogo melodičnih delova i promena ritma, koji ne može da se svrsta u neku određenu podvrstu metala, jer u zvuku ima raznih uticaja. To čini neobičnu kombinaciju sa Rokijevim jasnim vokalom i sviđa se publici raznolikog muzičkog ukusa.Novost u radu grupe je kocertna unplugged verzija čitavog repertoara, što omogućava da bend predstavi svoju muziku široj publici. Trenutno, Patrias u studiju „Paradox“ snima singl, koji će biti pušten u etar samostalno, između dva albuma.

Naravno, već je rečeno da vrijedi dati priliku muzici Patriasa. Sve informacije možete naći na njihovom web sajtu:  http://www.patrias.rs/sr/
Naravno, bacite lajk, kako bi dobili svježe informacije na facebook stranici.
Ako ste zainteresirani da podržite bend onoliko koliko zaslužuju, album je moguće kupiti i digitalno na bandcampu http://patrias.bandcamp.com/releases




                                                                                                                                           by: Björn

Nema komentara:

Objavi komentar